volvo-org3.jpg

Oktober 2019

 

12 oktober 2019

Abdij-rit

Abdij van Averbode
 
Dit keer gaan we op Escapade naar de noordkant van Vlaanderen en wel rijdend langs (en soms bezoekend) een deel van de overvloed aan abdijen. De beste aanrijdroute is via Eindhoven de A67 (richting Turnhout) en dan afrit Eersel en de N123 naar Postel (ca 25 km vanaf de Ring Eindhoven).

We verzamelen bij de Abdij van Postel (Norbertijnen) bij Reusel, op de grens van Nederland en België. De Abdij is gesticht in 1190. Er wonen nu ca. 20 broeders en paters. Aankomst vanaf 10:30 uur (in Gasthof de Beiaard) met voldoende tijd voor een kop koffie en appelgebak. In het bij de Abdij horende winkeltje kunnen bier, kaas en streekproducten gekocht worden.

Om ca 11:30 uur vertrekken we naar de Abdij van Averbode bij Diest (Norbertijnen), ca. 45 km vanaf Postel. De Abdij werd gesticht in 1134. De gemeenschap telt nu ca. 65 leden. De Abdij van Averbode was vooral bekend vanwege de drukkerij. Behalve de abdijwinkel en een abdijcafé is er ook een microbrouwerij, een bakkerswerkhuis en een kaasrijperij. Ook hier kunnen in de uitspanning de door de Abdij geproduceerde kaas, bier, brood en andere zaken worden gekocht, waarmee in het onderhoud van de abdij wordt voorzien. In principe is er geen lunch geregeld, maar afhankelijk van de interesse van de deelnemers kan een lunch (voor eigen rekening) worden georganiseerd. Dit graag vermelden bij de aanmelding.

Na het bezoek rijden we door naar de Abdij van Tongerlo (Norbertijnen) (ca. 15 km) bij Westerlo. Hier krijgen we om 14:00 uur een rondleiding door de abdij. De abdij is gesticht in 1130 en heeft ca. 45 inwoners. Inkomsten worden gehaald uit onder andere een boekhandel, een bakkerij en het Tongerlo abdijbier Bezienswaardig is een getrouwe kopie van Het Laatste Avondmaal van da Vinci, die in 1506 - 1507 onder toezicht van da Vinci door zijn leerling Andrea Solari zou zijn gemaakt.

We sluiten omstreeks 17:00 uur af in de Trappisten-abdij in Tilburg/Berkel-Enschot (net geen Vlaanderen). Deze is gesticht in 1834. Hier bestaat de mogelijkheid om op eigen kosten een afsluitend drankje (een La Trappe van de Schaapskooi misschien, of iets anders) te nuttigen. En dan behouden op huis aan.

Er zal voor deze dag een kleine eigen bijdrage gevraagd worden, de hoogte daarvan kunnen we pas bepalen als we alle aanmeldingen binnen hebben. Aanmelden uiterlijk 1 oktober a.s. bij Marco Lier via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.